Together we stop the pandemic #COVID-19
Together we stop the pandemic #COVID-19

70 peratus pesakit pradiabetes tidak dapatkan rawatan

  • Keratan Akhbar
  • Jumlah paparan: 61

IMG 20221107 211445

Kota Bharu: Sebanyak 70 peratus pesakit pradiabetes yang tidak mendapat rawatan akan mendapat penyakit diabetes sekaligus menyumbang kepada peratusan ketinggian prevalen di Malaysia.

Berdasarkan laporan kira-kira 5 hingga 10 peratus populasi pradiabetes didiagnos diabetes setiap tahun.

Pradiabetes adalah satu keadaan di mana gula dalam darah seseorang melebihi tahap normal tetapi tidak cukup tinggi untuk dilabelkan sebagai diabetes dan ia adalah peringkat awal bagi pesakit yang memungkinkan mereka mendapat penyakit diabetes.

Menurut Pensyarah dan Pakar Perubatan Keluarga, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Siti Suhaila Mohd Yusoff, pradiabetes tidak menunjukkan sebarang gejala, namun perlu diingat mereka yang mempunyai faktor tertentu berisiko mendapat penyakit berkenaan.

"Golongan yang berisiko kebiasaannya adalah mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan, sejarah keluarga menghidap diabetes, darah tinggi dan juga kolestrol.

"Selain itu, wanita yang mempunyai sejarah diabetes ketika mengandung dan melahirkan anak yang besar melebihi empat kilogram turut berisiko untuk mendapat pradiabetes," katanya dalam kenyataan.

Mengulas lanjut, Dr Siti Suhaila berkata, pradiabetes tidak memberikan sebarang gejala kepada penghidapnya dan hanya boleh dikesan melalui kaedah saringan sahaja.

"Bagaimanapun, implikasi pradiabetes adalah sama seperti diabetes dimana penghidapnya juga berisiko untuk menghidap penyakit kardiovaskular (penyakit jantung dan strok) serta mengalami komplikasi pada mata, saraf serta buah pinggang.

"Pengesanan pradiabetes boleh dilakukan melalui ujian saringan toleransi gula, ujian minum air gula, ujian purata gula tiga bulan atau HbA1c yang mana hasil bacaan ujian tersebut dapat disimpulkan sama ada terdapat pradiabetes atau tidak," katanya.

Beliau berkata, bagi langkah pencegahan ia bermula di usia 30 tahun orang ramai dinasihatkan untuk membuat saringan sekali setahun, walau bagaimanapun bagi mereka yang mempunyai faktor risiko perlu menjalani ujian saringan lebih awal.

"Kos rawatan dapat dikurangkan sekiranya pengesanan pradiabetes dan intervensi dilakukan pada peringkat awal," katanya.

Disiarkan pada: November 6, 2022 @ 12:48pm
Cetak